субота, 20 априла, 2024

Старо Здање III – дeo

Зграда Здања смештена је у северном делу Парка, а фасадом је окренута ка Букуљи. Завршена, имала је две просторне терасе и балкон, а у унутрашњости гостионицу, салу са забавном галеријом. Ова сала имала је високу таваницу, захватала је други и трећи спрат. Окружена лепо уређеним шумарцима, она је „по свом положају и по величини….права краљевска палата“.

Као што је постојало више покушаја да се датује изградња Здања, постављало се питање његове намене, тако је и о овом питању постојало више теорија. Научници су Здање везивали за летњиковац кнеза Михаила Обреновића или за зграду народне скупштине. Углавном су се сви слагали у констатацији да је намена зграде промењена после смрти кнеза Михаила. Шта више, Дегиљ нам је пренео и веровање народа да је по плановима направљеним за живота кнеза Михаила Здање требало да буде много веће, али га је после кнежеве смрти „некаква пакост…..окусила“ што ипак није спречило ово Здање да буде једна од највећих грађевина у Србији тог времена.

О намени Здања које тек треба да се подигне на Киселој води поткрепљују и речи Миливоја Петровића Блазнавца, који је 1866-1868.год, дакле када је почело да се гради Здање, заузимао положај војног министра и заступника министра грађевина: „Она кућа у Буковику кад је подизана, имала се на уму и другу цељ – војничку – па је тако направљена да у потребно време може послужити и за војне цељи.“ Ове Блазнавчеве речи, потврђује чињеница да се у време српско – турских ратова ( 1876.године) баш у њему налазила војна болница.

 

Старо Здање у Аранђеловцу је репрезентативан пример архитектуре српског романтизма и најстарији сачувани објекат у парку Буковичке Бање. До скоро је био симбол Аранђеловца на старом грбу града, проспектима и разгледницама. Почео је да га гради кнез Михаило Обреновић 1865.год, а завршено је 1872, четири године после погибије кнеза Михаила у Кошутњаку. По окончању градње Старо Здање, услед измењених политичких прилика, постаје бањски дом са хотелом који, мада знатно мањи у односу на првобитни пројекат, представља највећи објекат те врсте у ондашњој Србији. Године 1887.изграђен је хотел „Ново Здање“ (данас стара зграда Општине), на источном крају парка, чиме је смештајни капацитет бање знатно побољшан.

СПОРТСКИ САВЕЗ АРАНЂЕЛОВАЦ
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР АРАНЂЕЛОВАЦ
ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА АРАНЂЕЛОВАЦ
СРЦ ШУМАДИЈА АРАНЂЕЛОВАЦ
СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА „БУКОВИЧКА БАЊА“
СМОТРА УМЕТНОСТИ „МЕРМЕР И ЗВУЦИ“
НАРОДНИ МУЗЕЈ
ЈКП БУКУЉА
ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ
БИБЛИОТЕКА СВЕТИ САВА
ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ ПРИРОДЕ СРБИЈЕ
ОПШТИНА АРАНЂЕЛОВАЦ
Академија струковних студија Шумадија – одсек Аранђеловац
БЕСПЛАТНА ЛИНИЈА