понедељак, 24 јуна, 2024

Старо Здање II – дeo

У јануару 1871.године приведено је крају уређење 40 соба и велике сале. Ипак, ни једна соба није била потпуно сређена: у свакој је требало још офарбати врата и прозоре, на другом спрату није било ни патоса, у великој сали није учињено готово ништа, а на тавану није била посута земља. Такође ни фасада Здања није била ни близу краја – тераса није била завршена, затим, није откопана земља око Здања, постављена калдрма, нити су направљени нужници.

У ово, прво време, у новом Здању под аренду издаване су кухиња и трпезарија, док је 49 квартира (са 123 собе) без намештаја издавало Министарство унутрашњих дела директно гостима који су долазили. За сваки квартир држава је имала одређену цену без обзира на то колико је лица било смештено у њима. Посетиоци бање морали су са собом да носе потребан намештај, тако да су се  они током целе сезоне досељавали и одсељавали. На сву срећу по посетиоце, овако стање није дуго трајало, јер је већ 1872.године завршено меблирање соба и набавка неопходног намештаја – кревета. Према подацима који потичу од К.Јиричека, 70-тих година деветнаестог века инвентар у собама у Здању су чиниле „дрвене ногаре и пећ на којој породица справља за себе јела“.

Тако су завршени унутрашњи радови на Здању, док су радови на фасади трајали до децембра месеца 1872.године, а можда и нешто дуже. Наиме, архитекта и пројектант зграде новог Здања, Коста Шрепловић, погинуо је 10. децембра 1872.године у 37.години живота, када је пао са скеле док је надгледао извођење радова.

Тек што је завршено, Здање је већ требало реновирати. Године 1873, што због елементарне непогоде, а што због немарности гостију који су изнајмљивали собе, у новом Здању је било потребно поправити малтер који је опао на три места, заменити 58 прозора, поправити браве на нужницима, набавити неке нове браве које нису ни биле намештене, направити нове кључеве (чак 16 су посетиоци понели са собом када су кренули својим кућама), направити куке и рајбере на прозорима који су служили за њихово затварање, а у свим собама је било неопходно окречити дуваре. Тек овако поправљено и сређено Здање могло је да се издаје гостима у новој сезони.

СПОРТСКИ САВЕЗ АРАНЂЕЛОВАЦ
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР АРАНЂЕЛОВАЦ
ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА АРАНЂЕЛОВАЦ
СРЦ ШУМАДИЈА АРАНЂЕЛОВАЦ
СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА „БУКОВИЧКА БАЊА“
СМОТРА УМЕТНОСТИ „МЕРМЕР И ЗВУЦИ“
НАРОДНИ МУЗЕЈ
ЈКП БУКУЉА
ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ
БИБЛИОТЕКА СВЕТИ САВА
ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ ПРИРОДЕ СРБИЈЕ
ОПШТИНА АРАНЂЕЛОВАЦ
Академија струковних студија Шумадија – одсек Аранђеловац